Wat is dons? Dons vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels. Het bestaat uit een bijna onzichtbare kern waaraan vele zachte haartjes zijn bevestigd. Aan deze haartjes zitten honderden minuscule weerhaakjes die ervoor zorgen dat alle donsjes in elkaar verweven zijn. Hierdoor vormen zich duizenden kleine luchtkamers die een groot volume warme lucht vasthouden én een barrière vormen tegen de kou van buitenaf. Dons zit op de borst van de watervogel en is bedoeld als warmte-isolator in het water en om tijdens het broeden de eieren op temperatuur te houden. De donsvlok zelf is veerkrachtig, de kern zal bij los neerleggen de ondergrond nauwelijks raken. De hoge vulkracht geeft dat weinig gewicht nodig is om een bepaald volume te bereiken.

Verschillende soorten

Er zijn ook verschillende soorten dons. De verschillen worden bepaald door van welk type watervogel het komt. Zo heeft elk type dons zijn eigen eigenschap en vulkracht. 
Eendendons is het meest gebruikte donsvlok voor dekbedden, het heeft een aangenaam warmte-isolatie en een fijn omsluitend gewicht. 
Ganzendons is een grotere donsvlok waardoor de vulkracht hoger is en dus minder nodig is om tot de gewenste warmte te komen. Ganzendons voelt lichter aan dan eendendons en past zich sneller aan naar de gewenste warmte. 
Eiderdons is zeer exclusief. Niet alleen door de zeer beperkte hoeveelheden die beschikbaar zijn, maar ook door de onvergelijkbare eigenschappen van Eiderdons. Op het gebied van warmte-isolatie en levensduur is Eiderdons onovertroffen. In de beschermde IJslandse natuurgebieden wordt deze Eiderdons na de broedtijd handmatig en op milieuvriendelijke wijze verzameld uit de verlaten nesten van de Eidereend

Percentage dons

Bij dons producten is niet alleen de soort maar ook het percentage belangrijk. Het geeft aan hoeveel procent dons erin zit en hoeveel veren. De veren in het dekbed hebben geen effect op de warmte-isolatie het maakt het dekbed vooral iets zwaarder. Wil je een heerlijk licht dekbed? Bekijk dan het Auping Cloud dekbed