Wat als je moeilijk in slaap valt? Iedereen maakt het wel eens mee. Je bent moe, kruipt onder de lakens en BAM! Ineens ben je klaarwakker. Je begint te stressen omdat je morgen vroeg op moet en voor je het weet lig je een uur lang te woelen in je bed.
Je bent moe, valt bijna in slaap in de zetel en beslist na een half uur knikkebollen om toch maar die lastige verplaatsing naar je bed te maken. Je kruipt onder de wol, hebt het lekker warm en bent klaar om je te begeven richting dromenland. Je wilt je ogen sluiten om eindelijk te slapen na die vermoeiende dag en dan is het daar… Weer hetzelfde probleem als de nacht voordien. Je gaat liggen en talloze ideeën zwerven door je hoofd. Je wilt slapen maar de to-do’s voor morgen stapelen zich op waardoor je steeds meer stress krijgt en je gevoel van vermoeidheid plaatsmaakt voor onrust.
Het moeilijk in slaap vallen ondanks het feit dat je toch moe bent is een probleem dat veel mensen wakker houdt. Vaak is dit te wijten aan stress, een ongezonde levensstijl of slechte slaapgewoontes. Te weinig slapen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. In deze blog lijsten we enkele tips op die jouw slaappatroon kunnen verbeteren waardoor je sneller in slaap valt.
Relaxatietechnieken
Probeer om je niet te focussen op het feit dat je niet in slaap kan vallen. In de plaats daarvan moet je je focussen om te proberen ontspannen. Je ademhaling controleren, mindfulness, mediteren en progressieve spierontspanning zijn relaxatiemethodes die je hierbij kunnen helpen.
Niet woelen in bed
Je wilt voorkomen dat je onbewust je bed gaat associëren met het gevoel van stress en frustratie doordat je slaapproblemen ondervindt. Concreet wilt dit zeggen dat, als je na 20 minuten nog niet in slaap bent gevallen, je terug moet opstaan en iets rustgevends doen in een ruimte met weinig licht. Probeer niet te kijken naar de tijd en focus je niet op het feit dat je zo snel mogelijk wilt slapen. Eenmaal je volledig ontspannen bent kan je opnieuw onder de lakens kruipen.
Experimenteer
Experimenteer met meerdere slaapgewoontes. Slaapproblemen zijn zeer complex en zeer uiteenlopend. Een oplossing die voor de ene persoon werkt kan geen verschil maken bij iemand anders. Daarom is het goed om te luisteren naar verschillende personen met dezelfde problemen en na te gaan hoe zij ermee omgaan. Besef wel dat het aanpassen van je slaapgewoontes enige tijd nodig heeft. Als je een nieuwe methode uitprobeert moet je dus eventjes volharden vooraleer je een positief effect zult ervaren.
Hou een slaapdagboek bij
Een slaapdagboek kan je helpen bij te houden hoe goed je slaapt en factoren te identificeren die jouw slaap bevorderen of belemmeren. Als je een nieuw slaapschema of andere veranderingen in jouw slaaphygiëne uitprobeert, kan het slaapdagboek helpen aantonen hoe goed het werkt.