matras advies goed slapen

Matras advies: alles over matrassen

Advies voor een goed matras is ontzettend belangrijk voor onze nachtrust. Over het algemeen weet iedereen dat een goede nachtrust essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Een matras dat bij je lichaam past kan daarbij helpen. Maar wat is nu eigenlijk een goed matras? En wat voor een soort type matras past er bij jouw lichaam, jouw slaaphouding en jouw wensen? Daar helpen we je graag bij!

Bekijk ons advies voor het vinden van het beste matras, of kom naar de winkel om direct een matras te vinden dat past bij jouw voorkeuren. 

Wat maakt een matras tot een goed matras?

Wanneer je niet bekend bent met matrassen, is het soms lastig om te bepalen wanneer een matras voor jou goed is. Om dit te bepalen, spelen allerlei kenmerken een rol. Kenmerken zoals warmte-isolatie, vochtafvoer, de behoeften van je eigen lichaam en jouw persoonlijke wensen bepalen de keuze voor een matras. Om te bepalen welk matras goed voor jou is, helpt deze matrassen adviespagina je verder. 

Verschillende comfortzones in jouw matras

Een matras vangt de natuurlijke vormen van jouw lichaam op. Dit is vooral belangrijk voor de uitstekende delen, zoals je heupen en schouders. Een matras heeft daarvoor een aantal comfortzones. Dit zijn als het ware zones die extra ondersteuning bieden voor jouw lichaam. Hoeveel comfortzones jouw ideale matras nodig heeft, is minimaal 3. De schouder, taille en heup zijn de belangrijkste ondersteuningspunten van je lichaam. Meer comfortzones in je matras in niet per definitie beter, het is hoe de zones zijn aangepast en waar ze geplaatst zijn.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een matras?

  1. Welke maat matras past bij mij? De standaard lengte van matrassen is 200 cm. Voor mensen die langer zijn dan 180 cm, raden we een matras van 210 of 220 cm lang aan. De breedte van een eenpersoons matras kan verschillen van 70 cm tot 140 cm. Breder dan 140 cm wordt gezien als een tweepersoons matras.
  2. Hoe stevig moet mijn matras zijn? De stevigheid wordt o.a. bepaald door je gewicht, lengte, vormen en persoonlijke voorkeur. Voor iedereen is dit verschillend, de ene persoon is namelijk de ander niet. Het is de bedoeling dat je lichaam goed ondersteund wordt door je matras. Als de materialen van een matras je lichaam niet goed ondersteunen, ligt je ruggenwervel niet in een mooie rechte lijn en kun je bijvoorbeeld snel last krijgen van je rug.
  3. Ik heb pijnklachten. Welk matras is geschikt voor mij? Een goed matras zorgt ervoor dat je lichaam ‘s nachts optimaal kan ontspannen zodat je fit en gezond weer uit bed stapt. Ervaar je pijn bij het opstaan? Dan is het extra belangrijk om te letten op de ondersteunende eigenschappen van het matras en of je ruggenwervel een mooie natuurlijke vorming heeft en dit nog ontspannen ligt.
  4. Ik heb het snel warm! Of juist koud… Welk matras past bij mij? Het juiste matras zorgt voor een aangenaam slaapklimaat. Als je het ‘s nachts niet te warm en ook niet te koud hebt, ben je ‘s morgens optimaal uitgerust en begin je fris aan de dag! Wanneer je het snel warm hebt en transpireert, raden we een matras met goede, ventilerende eigenschappen aan. Lees hier alle materiaal eigenschappen.

Onderhoud van je matras

Als je het juiste matras heb gevonden wil je er wel zo lang mogelijk van genieten. Daarom is het belangrijk om je matras goed te onderhouden met bijvoorbeeld een beschermende molton. Lees hier meer om zo lang mogelijk van je matras te genieten.