auping nest dekbed

Dekbed advies, ze zijn er in verschillende uitvoeringen en maten. Welk dekbed voor jou het meest geschikt is, hangt af van je persoonlijke situatie. De informatie die je nodig hebt bij deze persoonlijke keuze, kun je hieronder vinden.

Vullingen

Eerst kijk je altijd welk materiaal dekbed voor jou geschrikt is, vind je het fijn om meer gewicht te voelen van het dekbed of juist helemaal niet. Of moet je rekening houden met een allergie? Lees hier welke dekbed materiaal voor jou geschrikt is.

Warmteklasse

Een dekbed moet vanzelfsprekend lekker warm zijn en in de zomer niet te warm. Maar wat voor de één warm genoeg is, is voor de ander te koud. Om aan deze verschillen tegemoet te komen bestaan dekbedden uit verschillende warmteklassen. Deze warmteklassen zijn in de volgende warmteklassen weergegeven op de etiketten van de dekbedden:

Warmteklasse 1:

Dit zijn dikke dekbedden waarvan je veel profijt kunt hebben als je een koude slaapkamer bent. Ook wel een winterdekbed goenoemd. Alle Warmteklasse 1 dekbedden.

Warmteklasse 2:

Deze dikte zorgt voor een gemiddelde warmte-isolatie. Omdat iedere persoon ongeveer dezelfde lichaamstemperatuur heeft, zullen deze dekbedden bij de meeste mensen favoriet zijn. Ook gebruikt men dit klasse dekbed voor het gehele jaar behalve in het hoog zomer, dan slaap je dan meestal onder een zomerdekbed of laken. Alle Warmteklasse 2 dekbedden.

Warmteklasse 3:

Is jouw slaapkamer goed verwarmd of heb je het sowieso snel warm, dan is deze klasse zeer geschikt voor jou. Ook word deze warmteklasse gezien als voor-/najaar dekbed. Alle Warmteklasse 3 dekbedden.

Warmteklasse 4:

Dit zijn de echte zomerdekbedden die je zelfs tijdens warme nachten nog optimaal comfort bieden. Alle Warmteklasse 4 dekbedden.

4-Seizoenen:

Wil je een dekbed aanschaffen dat geschikt is voor alle seizoenen? Kies dan voor een 4-seizoenen dekbed. Het 4-seizoenen dekbed bestaat uit een dun deel geschikt voor de warme zomerdagen (warmteklasse 4 ) en een iets dikker deel geschikt voor het voor-/najaar (warmteklasse 3). Voor de koudste winterdagen zijn de twee delen te koppelen tot een extra dik winter dekbed (warmteklasse 1). Op deze manier kun je jouw dekbed zo samenstellen voor ieder seizoen. Alle 4-seizoenen dekbedden

Afmeting

De afmeting van het ideale dekbed is erg persoonlijk, ook is het de vraag of je een eigen dekbed wil of liever samen met je partner onder een dekbed ligt.

Voor 1-persoons dekbedden:

Voor een bed tot 100 cm breed is de standaard Nederlandse dekbed maat 140×200 cm of 140×220 cm.

2-persoons dekbedden:

Voor bedden vanaf 120 cm breed is het de vraag of je voldoende heb aan een 1-persoons (140×200 cm of 140×220 cm) of een 2-persoons dekbed. De standaard Nederlandse 2-persoons dekbed maat is 200×200 cm of 200×220 cm. Vind je het fijn om jezelf lekker op te rollen in het dekbed dan is 2-persoons een betere keus bij bedden vanaf 120 cm breed.

Lits-jumeaux dekbedden:

Bij een bed vanaf 180 cm breed word het vaakst en Lits-Jumeaux dekbed gekozen. Deze dekbedden hebben de maat: 240×200 cm of 240×220 cm, hier zijn ook de meeste dekbedovertrekken van te koop. Slaap je op een bed van 140 cm breed zou je ook nog kunnen kiezen voor een Lits-Jumeaux dekbed, zeker als je er met je partner samen onder ligt.

Welke lengte dekbed:

Welke dekbed lengte je nodig hebt heeft vooral te maken met hoe je je dekbed gebruikt. Lig je met je dekbed over je schouder en je voeten flink ingestopt? Kies dan voor een dekbed lengte van 220 cm, zo kan je jezelf lekker instoppen. Lig je vaak met je arm over het dekbed heen heb je voldoende aan 200 cm lengte.