Wat is latex? Latex is een ingrediënt om het eindproduct rubber te maken, het rubber is elastisch en erg comfortabel. Latex zegt nog niks en kan zowel natuurlijk als synthetisch, aardolie gerelateerd zijn. De natuurlijke variant noemen we ook wel Natuurlatex. Overal ter wereld komen bomen voor die, als ze worden beschadigd een vloeistof afscheiden die door stolling verhindert dat schimmels of bacteriën binnendringen. Enkel het sap van de hevea brasiliensis (rubberboom) is het meest elastisch en geschikt voor de productie van rubber producten.

Zoals hars uit een den vloeit, zo komt uit de hevea brasiliensis of rubberboom het melksap natuurlatex. Om het melksap te winnen brengt men een insnijding aan in het buitencambium van de boom. Hierdoor worden de latexvaten doorgesneden en vloeit het sap naar buiten. Onder de insnede is een potje bevestigd waarin het uitlopende melksap wordt opgevangen. Om één matras te produceren zou één boom tot wel 18 maanden sap moeten produceren.

Productie

Om van de melksap schuim te maken word op basis van een ingewikkeld programma de heveamelk gemengd met lucht en de corrigerende en vulkaniserende additieven. Dit mengsel wordt in aluminium vormen gespoten, waarbij de pinnen, die tevens de zones creëren, de warmte van 96° C binnen in de massa brengen. Na ongeveer 90 minuten wordt de gevulkaniseerde schuim uit de vorm verwijderd en nagewassen.

Verschillen van latex

Het verschil word bepaald door de samenstelling van de haveamelk en gemengde additieven. Natuurlatex mag pas genoemd worden als het schuim voor 60% bestaat uit haveamelk, maar hoe hoger het percentage hoe beter de eigenschappen van het eindproduct. Schuim dat minder dan 60% bestaat uit haveamelk word het schuim syntetisch latex of gewoon latex genoemd. Hier worden meer additieven aan toegevoegd waardoor de opbrengst hoger licht maar de eigenschappen afnemen.

Talalay Latex

Talalay latex is een schuim van natuur latex waarbij het productie proces nog een extra stap krijgt. Voordat het haveamelk word gebakken, word het eerst bevroren waardoor er meer open cellen ontstaan en het schuim beter ventileerd en vocht opneemt.