auping hoofkussen

Hoofdkussen advies nodig? Coppens Slaapcomfort onderstreept als geen ander het belang van een goed hoofdkussen. Het zorgt er namelijk voor dat je uitgerust wakker wordt. Maar wat is nou een goed kussen? Dit verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van je slaaphouding, je bouw, de stevigheid van je matras en de mate waarin je transpireert.

Kussen kiezen voor welke slaaphouding

Het juiste kussen zorgt voor een maximale ontspanning van de wervelkolom. Dit wordt bereikt wanneer de wervelkolom volledig wordt ondersteund en alle wervels in een vloeiende en natuurlijke lijn komen te liggen. De keuze voor een type hoofdkussen begint daarom bij de door jouw meeste gekozen slaaphouding. Er zijn drie type slapers te onderscheiden: de zij slaper, de rug slaper en de buik slaper. Wat is mijn slaaphouding.

De zij slaper heeft over het algemeen een gemiddeld tot stevig kussen nodig. De ruimte tussen de hals en schouder is namelijk vrij groot, waardoor het noodzakelijk is dat deze ruimte zo goed mogelijk opgevuld wordt. Hierbij dien je ook rekening te houden met de stevigheid van het matras. Heb je een zacht matras dan zak je verder in de matras weg en heb je een lager en zachtere hoofdkussen nodig. Heb je daarentegen een stevig matras dan heb je tevens een steviger en hoger hoofdkussen nodig.

De rug slaper heeft over het algemeen een gemiddeld kussen nodig, zodat het hoofd niet te veel omhoog of omlaag komt te liggen. Ook is het voor de rug slaper van belang dat de nek goed wordt ondersteund, zodat er geen knik in de wervelkolom ontstaat.

De buik slaper heeft volgens fysiotherapeuten de minst goede slaaphouding. Door het opzij gedraaide hoofd om adem te kunnen halen komen de nekwervels onder spanning te staan. Voor de buikslaper is in principe geen kussen nodig, maar vind je het toch prettig op een kussen te slapen dan is een dun kussen geschikt, met een vulling waar je doorheen kunt ademen.

Gewicht en stevigheid matras

Het is van belang dat je kussen het hoofd goed kan dragen. De mate waarin jouw matras zich vormt naar je lichaam is daarnaast ook van belang. Op een zacht matras, zakt je lichaam namelijk meer weg dan wanneer je op een hard matras slaapt. In het eerste geval heb je daarom een minder dik kussen nodig voor een goede ondersteuning van je hoofd.

Kussen vulling kiezen

Er zijn verschillende materialen te vinden, die zeer geschikt zijn als vulling voor kussens. Ze moeten daarvoor in ieder geval aan twee belangrijke voorwaarden voldoen voor optimaal slaapcomfort. Enerzijds veerkracht om het hoofd jarenlang goed te ondersteunen. Anderzijds het vermogen om transpiratievocht op te kunnen nemen en in betrekkelijk korte tijd weer af te staan aan de omgeving. Daarnaast zijn opschudbaarheid, vormbaarheid en wasbaarheid eigenschappen die de keuze voor jouw kussen kunnen bepalen. Een overzicht van de meest gebruikte vul materialen van hoofdkussens inclusief de materiaal eigenschappen vind je op deze pagina.